Schaakvereniging Maastricht verhuist per direct naar de Geusselt

28 maart 2019

Vanaf dinsdag 2 april schaakt schaakvereniging Maastricht in de Geusselt. Het nieuwe clubhuis is in de schaakwereld al bekend als de speelzaal van het Limburg Open. De moderne accommodatie die vorig jaar de deuren opende is van alle gemakken voorzien.

Afgelopen zaterdag ontving extern wedstrijdleider Harry Nietsch al de eerste gasten in het nieuwe honk. “Het is geweldig dat we met de moderne audiovisuele middelen nu ook lessen kunnen gaan verzorgen.” Aldus de nieuwe voorzitter Hans Hoornstra. “De komende periode zullen we het aanbod van de vereniging gaan verrijken met initiatieven waar de stichting MagnusMosa dit jaar voorwerk voor heeft verricht.”

Naast een reguliere interne competitie gaat de schaakvereniging wekelijks schaaklessen verzorgen die ook open zullen staan voor leden van andere verenigingen. Mogelijk dat Maarten van Laatum als gecertificeerd schaakdocent enkele training zal gaan verzorgen. Hij is al jaren een van de drijvende krachten achter het Limburg Open en nu ook de nieuwe penningmeester van de schaakvereniging Maastricht.

En zijn er plannen om iedere maand een toernooi met FIDE-rating te organiseren: “De FIDE heeft nu ook officiële ratinglijsten voor rapid-schaak en blitz. “Het is natuurlijk ontzettend leuk om een officiële rating voor rapid en snelschaken achter je naam te hebben staan”, aldus Helmer Wieringa, de nieuwe secretaris van de vereniging. “Die mogelijkheid gaan wij bieden.”

Met de verhuizing sluiten ook alle leden van de studentenschaakvereniging van de universiteit zich aan bij de vereniging, waarmee deze in één keer 10 schakers toe kan voegen aan het ledenbestand. Het gros van hen deed afgelopen dinsdag al mee, bij de laatste clubavond in de Romein. De nieuwe intern wedstrijdleider Christopher Brookes legt uit: “Het is goed dat we naar een ruimer lokaal verhuizen: met de studenten erbij waren er al meer dan 25 schakers aanwezig. Een enkele partij moest zelfs aan de bar gespeeld worden: alle tafels waren bezet.”

Toch ging de verhuizing niet zonder slag of stoot: “Enkele zeer gewaardeerde leden zijn zo verknocht aan het oude clubhuis de Romein, dat deze het plan hebben opgevat om een eigen vereniging op te richten in de Romein.” Aldus Hoornstra. “Het nieuwe bestuur heeft hier begrip voor en verleent haar medewerking. We hebben onder meer schaakmateriaal gedoneerd en schaakklokken in bruikleen gegeven aan de achterblijvers en een aantal maanden van de huur betaald, zodat deze nieuwe vereniging een vliegende start kan maken. De afsplitsing wordt in gezamenlijkheid en in goed overleg vormgegeven. We kijken uit naar de eerste lokale derby!”

Meer weten over Schaakvereniging Maastricht? Neem contact op met secretaris Helmer Wieringa (helmer.wieringa@gmail.com)

Iedere dinsdag schaken in de Geusselt van 19:45 tot 00:00

adres: Olympiaweg 68, 6225 XX Maastricht

Jos Uiterwijk is contactpersoon voor het initiatief in de Romein.