Eindstanden Matches

1. Hein de Boer – Rene Chappin 1-1 Rene won de barrage en is daarmee Wereldkampioen

2. Frank CleversRezar Domínguez 1,5 - 0,5 Frank is Wereldkampioen

3. Bas PasterkampReinier Overtoom 0-1 Reinier won de barrage en is daarmee Wereldkampioen

4. Philippe RamaekersRonald Nelissen 1,5 - 0,5 Philippe is wereldkampioen

5. Dientje KnuitMano Deckers 3-0 Dien won alle partijen en is Wereldkampioen

6. Juan Pablo De Mey - Gino de Mon 0-1 Gino won de barrage en is wereldkampioen


1. Hein - Rene. Rene won de barrage

2. Frank - Rezar. Rezar won de barrage

3. Bas - Reinier. Reinier won de barrage

4. Jasper - Maarten. Jasper won de barrage

5. Ronald - Phillipe. Phillipe won de barrage

6. Dien - Mano. Dien won de eerste lange partij

7. Gino - Juan Pablo. Gino won de barrage.

Book1.xlsx

Beleef het WK op unieke manier

In november verdedigt wereldkampioen Magnus Carlsen zijn titel in Londen tegen Fabiano Caruana. Ze spelen een match over twaalf partijen. Bij gelijke stand wordt de match beslist met versneld speeltempo: eerst rapid en als het dan nog gelijk is: snelschaken.

Lees hier het persbericht.

Speel je eigen WK-match bij MagnusMosa!

Hoe zou het zijn om zelf een match te spelen? Meerdere partijen tegen een speler van gelijkwaardige speelsterkte? Hoe is het om je voor te bereiden? Of om te moeten winnen? Hoe werkt de psychologie in een tweekamp?

Schaakmatches zijn gevechten van man tegen man en maken een belangrijk deel uit van de schaakgeschiedenis. Toch speelt een doorsnee clubschaker zelden tot nooit een match. Grijp deze kans om deze unieke discipline van het schaakspel te beleven! Aanmelden gaat via Aanmelden.

Als je meedoet, dan ben je vier donderdagavonden bezig met je eigen WK match. Het avontuur begint met een lezing op donderdagavond 1 november. De drie opvolgende donderdagen speel je drie avonden tegen dezelfde speler (van min of meer gelijke sterkte). Je speelt twee lange partijen en een avond een barrage (rapid en snelschaken). Je speelt in de Geusselt in Maastricht, waar ook het Limburg Open wordt gespeeld. Aanvangstijd is 20:00.

Op donderdag 1 november komt Hans Böhm dus een lezing verzorgen. Hij neemt ons mee naar de WK matches van het verleden: Spassky-Fischer, Karpov-Kasparov en natuurlijk blikken we vooruit naar het WK van Magnus en Fabiano. Hoe bereid een speler zich voor? Hoe werkt de psychologie tijdens een match? Hoe is het anders dan een toernooisituatie en hoe kunnen we ons zelf het beste voorbereiden?

De daadwerkelijke match bestaat uit drie sessies. We beginnen met de barrage op 8 november. Mocht de match in het vervolg gelijk eindigen, dan is de winnaar van de match degene die de barrage heeft gewonnen. De barrage bestaat uit twee rapidpartijen en daarna 10 snelschaakpartijen. Op deze avond wordt ook geloot voor de kleur van de eerste matchpartij de week erop.

Donderdag 1 november: Lezing Hans Höhm

Donderdag 8 november: Eerste sessie (barrage)

Donderdag 15 november: Tweede sessie (eerste matchpartij)

Donderdag 22 november: Derde sessie (tweede matchpartij)

Toelichting barrage

Een barrage is spectaculair en brengt unieke spanning met zich mee. Dit is een belangrijk onderdeel van een WK-match en daarom beginnen we hiermee. Het geeft je ook de mogelijkheid om elkaar af te tasten en levert informatie op voor de voorbereiding van de matchpartijen.

Tijdens deze eerste sessie op 8 november speel je eerste twee rapidpartijen tegen elkaar van een half uur p.p. met een increment van 3 seconden. Daarna speel je 10 snelschaakpartijen tegen elkaar van 3 minuten met 2 seconden increment. Een gewonnen rapidpartij levert 10 punten op, een gewonnen snelschaakpartij 2 punten. Wanneer gelijk staat aan het eind van de avond, volgt een armageddonpartij: wit heeft 5 minuten en zwart 4 en er is geen increment. Bij remise wint zwart (er wordt geloot om de kleur). De waarde van deze eerste sessie is dat wanneer het gelijk staat aan het einde van de match, de winnaar degene is die de eerste sessie in zijn voordeel besliste.

De tweede en de derde sessie zijn matchpartijen met klassiek speeltempo: 1.30 voor 40 zetten. Daarna een kwartier om de partij uit te spelen. Increment vanaf zet één van 3 seconden.

Wanneer je de eerste partij verlies of wint is de match in hogere zin beslist, maar de eer kan nog gered worden in de tweede partij.

Speelzaal is de nieuwe Geusselt sporthal in Maastricht. Kosten zijn 25 euro (inclusief de lezing van Hans Böhm op 1 november). Wil je alleen naar de lezing komen? Dat kan ook. Dat is gratis.

Uitslagen worden niet doorgegeven aan ratingcommissies (telt dus niet mee voor KNSB noch Fide rating).