Fischer Random Chess / Chess 960

Fischer Random Chess (of Chess 960) is een variant van schaken die uitgaat van een andere beginopstelling. Bedacht door Fischer zelf om te zorgen dat zijn Russische tegenstanders niet gebruik konden maken van hun openingsvoorbereiding of kennis. Gelijk vanaf zet 1 word je gedwongen na te denken.

Hoe werkt het?

Er wordt elke ronde een nieuwe beginstand gekozen. Dat weet je dus niet van tevoren! Enige voorwaarde is dat de koning tussen de twee toren moet staan. Verder kunnen alle stukken op alle posities terecht komen. Een voorbeeld zie je hiernaast.

Regels

Alle regels van het normale schaakspel zijn van toepassing. Alleen bij het rokeren verandert er iets. Bij korte rokade komen de koning en de rechter toren altijd terecht op g1 en f1 (zoals bij gewoon schaak). Bij lange rokade komen de koning en de linker toren altijd terecht op c1 en d1. Het is aan jou om te zorgen dat alle tussenliggende velden leeg zijn (dus geen stukken daar staan) en dat je niet door schaak heen rokeert! In de stelling aan de rechterkant moet je dus twee paarden en een loper ontwikkelen voor je kort kunt rokeren.

Wist je dat...

er in totaal 960 verschillende beginposities mogelijk zijn? Onmogelijk om ze allemaal voor te bereiden. Een leuk detail is: een van die 960 is de bekende beginpositie. Dus het kan voorkomen dat je toch een potje 'normaal' schaak gaat spelen!

Limburgs Fischer Random Kampioenschap